Stockholms fulaste hus blir A house
Gamla Arkitekturskolan ska få sin upprättelse och utvecklas till en mötesplats för innovationer med tyngdpunkt i konst, mode och mat. – Det finns inget liknande där dessa tre områden finns samlade, säger Erik Westin, ställföreträdande regiondirektör på Akademiska Hus i Stockholm.
Skriven av Henrik Ekberg 2016-02-10 | Näringsliv
Fult? Det beror på vem man frågar. Gemene man har inte rosat huset genom åren, men samtidigt är gamla Arkitekturskolan, enligt arkitekterna, en byggnad med särdeles stora arkitekturmässiga kvaliteter.
Bild: Henrik Ekberg
Den stora betongklumpen på Östermalm brukar ofta hamna högt upp på listorna bland huvudstadens fulaste byggnader. Den gråa, brutalistiska byggnaden uppfördes mellan 1967 och 1969 för Arkitekturskolan KTH, som nyligen lämnade lokalerna för den nybyggda och Kasper Sahlin-prisade Arkitekturskolan på KTH Campus.
– Vi funderade länge på vad vi skulle göra med huset, efter att arkitekturskolan flyttat ut. I en dialog med KTH och andra högskolor kom vi fram till att skapa en mötesplats för kunskap, kreativitet och entreprenörskap. Men för att det ska lyckas så ska inte universitetet vara hyresgäst, vilket är det normala för Akademiska Hus, utan det ska vara på kommersiell grund. Nästa fråga var om det skulle funka i det här huset. Och vi kom fram till att det gör det. Huset sticker ut, det är välkänt och det är mycket bra disponerat för just den här verksamheten, säger Erik Westin.
Idén med huset är att det ska vara en plats där en innovativ verksamhet inom många områden känner sig hemma, men med en tyngdpunkt inom områdena konst, mode och mat; tre segment som enligt Westin flätas samman på många sätt. Vi sitter i en av tolv lokaler om vardera 400 kvadratmeter och som tidigare har använts som ritsalar för Arkitekturskolan. Dessa ska hyras ut till etablerade företag som är nyfikna och innovativt präglade.
Vildvin. Vildvinet som klättrar på fasaden har inte varit den gröna upplevelse som man trodde när det planterades. Det var nämligen fel sort. Men det ska nu åtgärdas och under våren kommer det att bli grönt ut mot Östermalmsgatan och Rådhusgatan.
Bild: Henrik Ekberg
– Vi vill ha hit företag som är etablerade och som har insett att de för att utvecklas måste möta och ta in nya idéer och tankar utifrån.
Ett ekosystem för innovation
Dessa idéer kommer att spira på plan två som ska byggas om till co-working-spaces, där innovativa, mindre företag inom de tre områdena kommer att kunna hyra platser. Denna del av huset, som totalt rymmer ytor om 2 000 kvadratmeter och som blir en viktig mötesplats för alla verksamhet i huset, kommer även att få en omfattande eventverksamhet. En tillbyggnad om 900 kvadratmeter, i anslutning till plan två, kommer också att uppföras på innergården som ersätter den byggnad som gick förlorad i en brand 2011. Här blir det lobbyverksamhet där vem som helst kan kika in för att jobba och nätverka.
– Det här huset blir en naturlig förlängning av och en länk mellan universitetsområdena i Stockholm. Men vi vill även att de som inte känner sig helt hemma i de akademiska miljöerna känner sig lika välkomna. Det blir ett ekosystem för innovation, kan man säga. Vi hoppas på en korsbefruktning mellan nya företag och andra aktörer med innovativa idéer och det mer etablerade näringslivet, säger Erik Westin.
Restaurang. Den gamla verkstaden kommer att bli restaurang som öppnar under 2017.
Bild: Henrik Ekberg
Flera företag redan etablerade
Akademiska Hus investerar drygt 240 miljoner kronor i upprustningen av kvarteret som har fått namnet A house, som också är namnet på det företag som kommer att driva verksamheten i plan två. A house är ett nybildat företag sprunget ur bland annat konsultföretaget Grow. Verksamheten drog igång redan efter årsskiftet 2016 och kommer att vara igång i halva huset under hela upprustningen. Ett antal företag är redan etablerade eller på väg att etablera sig i de sex lokaler som kommer att vara tillgängliga under upprustningen och senast i april beräknas co-workingdelen vara i full drift. I Arkitekturskolans gamla verkstad kommer det att bli restaurangverksamhet som ska öppnas upp under 2017. Den sista etappen, som omfattar en ny lobbybyggnad på gården, kommer att stå klar till sommaren 2018. Alla fönster kommer att bytas ut i den 12 000 kvadratmeter stora byggnaden, liksom alla installationer. Ytskikten och även utsidan kommer att ses över, även om den gråa betongen kommer att bli kvar. Till viss del kommer denna förhoppningsvis att täckas av grönt vildvin.
– Det har visat sig att den nuvarande som klättrar på fasaden är av fel sort som inte alls blir grön. Men jag hoppas att vi får ordning på det så det blir vackert grönt på våren mot Östermalmsgatan och Rådhusgatan.
Lediga lokaler i Stockholm
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.