Handeln stabil i Stockholm city
Stockholms city mår bra, konstaterar Per Eriksson, vd för City i Samverkan. – Vi mäter handelsindex varje månad och kurvan är stabil. Jag tror att city kan komma ut ännu starkare om fem år.
Skriven av Henrik Ekberg 2016-02-10 | Näringsliv
City i Samverkan är en medlemsorganisation med medlemmar som Stockholms stad, fastighetsägare, handelsverksamheter, SL och Polisen samt enskilda företag och organisationer. Tillsammans med dessa aktörer genomför man samverkansprojekt för att förbättra platser och funktioner i staden. På kontoret vid Korgmakargränd, en mindre tvärgata mellan Drottninggatan och Klara Norra Kyrkogata, sitter en karta över Stockholms city på väggen. Gatorna har olika färger beroende på kundflödet; Drottninggatan är knallröd fram till Gamla Brogatan, där den blir orange. Hamngatan mellan Regeringsgatan och Norrmalmstorg är också röd, vilket betyder att fler än 45 000 fotgängare knallar fram på gatan. Åtminstone lördagen den 28 september 2013 mellan 10–18. Det var då den senaste mätningen gjordes.
– Så den är inte helt aktuell, säger Per Eriksson och fortsätter:
– Vad man kan säga är väl att Klarabergsgatan ligger nära att bli röd också. Där finns inte så mycket restauranger och butiker, men det blir ett annat flöde där när Citybanan står klar 2017.
När Lokalnytt besöker City i Samverkan i december har man precis sett till att julbelysningen har kommit upp och att Julmarknaden vid Sergels torg har startat. City i samverkan har fem anställda på kansliet samt fem cityvärdar och tolv städare. Till organisationen är i dagsläget även sex konsulter knutna. Konsulterna jobbar till exempel med samordnande insatser i olika projekt. Sedan en tid tillbaka ligger fokus bland annat på Kungsgatan.
– Där har vi nu extra mycket bevakning. Det sker i samarbete med fastighetsägarna som vill lyfta gatan och då handlar det om allt från försköning av gatumiljön till ett förnyat butiksutbud. Centrumfastigheter, som äger de båda Kungstornen, har friställt tre lokaler där och förhoppningen är att locka flaggskeppsbutiker dit. Där har vi sneglat lite på Regent Street i London.
Kurvan är stabil
City i Samverkan mäter varje månad handelsindex – som bygger på månadsvis inrapporterade omsättningsuppgifter från cityaktörer, som motsvarar cirka 50 procent av den totala omsättningen i city – och jämför med riket. Enligt Per Eriksson är kurvan stabil och utvecklingen sker i samma takt som i riket.
– För sju, åtta år sedan hade vi en målsättning att hålla ställningarna och det har vi gjort. Att banker och större företag har lämnat city spelar ingen roll, det finns alltid företag som vill sitta centralt.
"Tillväxten är så stark att butikerna här inte kommer att märka av etableringen i Solna."
Öppnandet av Mall of Scandinavia, som enligt Eriksson bör omsätta runt fyra miljarder kronor om året, kommer att påverka city till en början, men inte långsiktigt.
– Tillväxten är så stark att butikerna här inte kommer att märka av etableringen i Solna. Däremot kommer säkert de norra delarna att påverkas, även på sikt.
Per Eriksson lyfter fram Hufvudstadens arbete i city som ett gott exempel.
– De har lyckats väl i Bibliotekstan och lyckats locka internationellt kända varumärken. Det är så vi vill att fastighetsbolagen ska jobba.
Jobba närmare polisen
I mitten av oktober släppte City i Samverkan resultatet av en omfattande kartläggning av handeln i city, baserat på organisationens samlade erfarenhet och bearbetade statistik från SCB. För att city ska behålla sin marknadsandel på 19 procent av länets sällanköpshandel så krävs det att 40 000 kvadratmeter yta skapas för handel och service under de närmaste sju åren. Dagens omsättning, som är 26 miljarder, bör öka till 31 miljarder kronor.
– Det blir cirka 6 000 kvadratmeter handelsyta om året, och det är ingen omöjlig uppgift alls. Man skulle nästan kunna säga att vi redan har klarat det med Urban Escape Stockholm och ombyggnationen av Sturegallerian. Jag tror heller inte att det tillkommer så mycket extern handelsyta den närmaste tiden. Och kommunikationerna blir allt bättre med Citybanan och utbyggd tunnelbana. Det gör att fler enkelt kan ta sig in till city.
City i Samverkan kommer framöver att jobba närmare Polisen för att öka säkerheten på gatorna.
– Våra cityvärdar ska utbildas och kunna rapportera brott mot ordningslagen. Även ordningsvakter i city ska involveras i den här satsningen, där vi har hämtat inspiration från Brooklyn i New York som vi har besökt.
I höstas blev det klart att Stureplan, tillsammans med åtta andra stadskedjor i landet, blir Purple Flag-certifierad av Association of Town & City Management i Storbritannien. Detta innebär att Stureplan är en trygg och säker plats att vistas på under kvällar och nätter. Purple Flag-certifierade platser världen över kan uppvisa en ökning av besöksflödena med i genomsnitt tio procent. Något som gläder Jens Folkesson, marknadsområdeschef på Humlegården, som äger fastigheter vid Stureplan.
– Jag är imponerad av certifieringsprocessen och dess tydliga struktur. Det känns samtidigt jätteroligt att Stureplan blir först ut i Stockholm, säger han.
Lediga lokaler i Stockholm
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.