Årets tillväxtkommun Sundbyberg växer så det knakar

Sundbyberg har utsetts till Årets Tillväxtkommun 2014. En förklaring är den kraftiga befolkningstillväxten i kombination med det massiva bostadsbyggandet. <br /> – Det är ett kvitto för att vi har utfört ett bra arbete, säger Sharif Pakzad, näringslivschef i Sundbyberg.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-11-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Sunbyberg är landets mest företagstäta kommun.
Bild: Sundbybergs kommun.


Sundbyberg har gått från att vara en mindre industristad till att bli en stad som myllrar av företag, såväl stora som små och inte minst inom tjänste- och kunskapssektor. Över 4 000 företag trängs på en yta av nio kvadratkilometer. Nyligen slog Swedbank upp portarna för sin spektakulära byggnad i centrala Sundbyberg, vilket är ett gott exempel på kommuns dragningskraft.

– Det betyder mycket att en sådan stor aktör väljer att förlägga sitt huvudkontor här. Det lockar andra företag att flytta hit, man litar ju på att Swedbank har undersökt saken noggrant.
Artikelbild

Näringslivschef, Sharif Pakzad.


– Trycket generellt på företagsetableringar är väldigt högt, det är många företag som söker sig hit i dag. Vi har en dynamisk kommun med ett bra samarbete mellan bostadsbyggande och näringsliv och detta gör staden levande, säger Sharif Pakzad.

Det faktum att det byggs mycket bostäder och att många företag väljer Sundbyberg var den främsta anledningen till att kommunen i slutet av augusti utsågs till Årets tillväxtkommun av Arena för Tillväxt samt ­Sweco. Syftet med priset är att lyfta fram kommuner som själva skapar förutsättningar för tillväxt med ­fokus på politiskt ledarskap, samarbetsförmåga, kommunalt utvecklingsarbete och nytänkande. Katrien Vanhaverbeke är chef för Arena för Tillväxt.
Artikelbild

– Att kommuner har en tydlig och långsiktig strategi är en viktig framgångsfaktor när man tänker tillväxt. Sundbybergs stad ligger i ett område med stark tillväxt, och kommunen har tydligt planerat och verkat för att ta vara på detta, bland annat genom att bygga bostäder, skolor och andra delar av den kommunala servicen, säger hon.

Trots sin litenhet hittar man ändå ständigt ny mark i kommunen för nyetableringar och bostadsbyggande.

– Vi har byggt mycket de senaste fyra åren och vi kommer att fortsätta. Det gäller inte minst nedgrävningen av järnvägen i centrala Sundbyberg, något som kommer att bli en historisk händelse, det största utvecklingsprojektet sedan staden bildades. Och detta kommer att öppna upp för nya möjligheter, till exempel hur de centrala delarna kommer att se ut i fram­tiden. Det här tar mycket tid för oss redan nu. Tanken är att arbetet med nedgrävningen av järnvägen påbörjas 2019, därefter följer fem, sex års arbete, berättar Sharif Pakzad.

Artikelbild

Vilka är de viktigaste frågorna för ett fortsatt gott näringslivsklimat i Sundbyberg?

– Vi har en utmaning i hur vi ska effektivisera vår egen verksamhet. Det handlar om att kunna bemöta kraven utifrån och bli mer tillgänglig. När till exempel företag hör av sig, då ska vi snabbt kunna ta hand om dessa. Vi är duktiga på detta, men behöver bli ännu bättre och vissa saker är redan genomförda; till exempel har vi ­utökat lotsfunktionen där vi nu också gör uppföljningar och ser hur det går för företagen som etablerat sig här.

Sök lediga lokaler i Sundbyberg!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Speciella" lokaler på tapeten i Stockholm "Speciella" lokaler på tapeten i Stockholm Moderna och flexibla kontorslokaler i Solna Moderna och flexibla kontorslokaler i Solna Ytterligare ett huvudkontor till Torsplan i Stockholm Ytterligare ett huvudkontor till Torsplan i Stockholm Solna dominerar svenskt näringsliv Solna dominerar svenskt näringsliv Stor investeringspotential i Stockholm Stor investeringspotential i Stockholm Stabil kontorsmarknad i Stockholm Stabil kontorsmarknad i Stockholm