Brunnshög är Lunds nya stadsdel

I svallvågorna efter Max IV och ESS växer nu den nya stadsdelen Brunnshög fram. Där kommer Ica Fastigheter att bygga blandstad, med bland annat butiker, bostäder och serviceverksamheter. – Vi vill skapa ett modernt kvarter med fokus på människor som lever och bor där, säger Lena Broberg, vd för Ica Fastigheter.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-02-15 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Kvarterstorg. Det blir Ica Fastigheter och Fojab som kommer att utveckla Lunds nya stadsdel Brunnshög. Kvarteret ska bland annat fyllas med Ica-butik, saluhall, förskola, LSS-boende, bibliotek och bostäder.
Bild: Fojab Arkitekter


Den nya stadsdelen Brunnshög ligger precis i anknytning till forskningsanläggningarna som nu byggs i nordvästra Lund. Max IV invigs redan till sommaren medan det dröjer ytterligare några år innan ESS står klar. Runt om dessa båda anläggningar kommer det att byggas mycket framöver. När den nya stadsdelen står klar beräknas 40 000 personer att bo eller ha sin arbetsplats i Brunnshög. I våras anordnade Lunds kommun en markanvisningstävling och i höstas stod det klart att Ica Fastigheter och Fojab Arkitekter blir de som får utveckla området. Förslaget, som går under namnet Bona Terra, kommer att ligga till grund för den nya detaljplanen för området om över 20 000 kvadratmeter.

– Vi kommer att utveckla hela området till ett stadsmässigt blandstadskvarter med en Ica-butik, bostäder samt annan service, som till exempel förskola, bibliotek, restauranger och handel, berättar Lena Boberg.

Artikelbild

Saluhall. Kvarteret får bland annat en saluhall.
Bild: Fojab Arkitekter


"Mycket genomarbetat"


Även ett LSS-boende planeras i området, liksom post, apotek, gym och lokaler för frisör, tandläkare och optiker. Enligt juryns motivering är förslaget "mycket genomarbetat och samspelar väl med den tilltänkta omgivningen. Det är ett tydligt och robust storkvarter med starka innerstadskvaliteter där dagligvarubutiken i bottenvåningen används som en resurs för att förstärka boendekvaliteterna."

Pontus Tebäck, som har varit ansvarig arkitekt på Fojab, säger att det är några punkter som varit ledstjärnor i arbetet; Den goda jorden, dagligvarubutik med saluhallskänsla, ett multifunktionellt kvarter samt ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Artikelbild

Bostäder. Vy över bostäderna vid gårdsgatan i söder.
Bild: Fojab Arkitekter


Ätliga växter


Ambitionen är att allt som växer på den stora innergården i området ska vara ätligt.

– Vi tänker oss en byggnad, ett kvarter, som blir en självklar samlingspunkt i hjärtat av Lunds framtidsstadsdel Brunnshög. Byggnadens bottenvåning ska vara en fortsättning på stadsdelens nya torg precis norr om tävlingskvarteret, säger Pontus Tebäck och fortsätter:

– Arkitekturen blir karaktärsfull och formstark med stor variation i uttryck inom en sammanhållen palett av kvalitativa material som tegel, cortenstål och grönska på fasader, gårdar och tak.

Planen är att byggnationen ska påbörjas 2017 och att hela kvarteret står klart 2019–2020.

Lediga lokaler i Lund


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

God efterfrågan på lokaler i Öresund God efterfrågan på lokaler i Öresund Det ljusnar för cityhandeln i Öresund Det ljusnar för cityhandeln i Öresund Här är programmet för Fastighetsmarknadsdagen i Öresund Här är programmet för Fastighetsmarknadsdagen i Öresund "Lund är en väldigt annorlunda stad" "Lund är en väldigt annorlunda stad" Ny enhet ökar servicen för utländska nyrekryteringar Ny enhet ökar servicen för utländska nyrekryteringar "God service ska känneteckna Lund" "God service ska känneteckna Lund"