Ny enhet ökar servicen för utländska nyrekryteringar

International Citizen Hub har bildats för att de främsta forskarna i världen ska få det så bra som möjligt i Lund. Något liknande finns inte i Sverige. – Vi rekryterar globalt, det är mycket som måste fungera när man kommer hit till Lund, säger näringslivsutvecklare Kristina af Klinteberg på den nyinrättade enheten.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-02-05 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Gammalt och nytt. Den nya enheten sitter i gamla Ekska huset från 1820-talet på S:t Petri Kyrkogatan i Lund.
Bild: Henrik Ekberg


International Citizen Hub tillhör näringslivs- och turism­avdelningen i Lunds kommun. Kristina af Klinte­berg har jobbat med projektet i tre år och ­sedan i oktober är verksamheten i full gång i Ekska huset på S:t Petri Kyrkogatan. Bakgrunden till den internationella satsningen är förstås de båda forskningsanläggningar som nu byggs i Lund och som innebär ett ökat internationellt fokus på Skånes tredje största stad.
Artikelbild

Kristina af Klinteberg på Lunds kommuns nya enhet International Citizen Hub.
Bild: Henrik Ekberg


Skatter och värderingar


– Vi jobbar inte med det första steget som rör bostadsfrågan utan allt därefter som kanske upplevs som självklarheter för oss svenskar. Som till exempel kontakt med Försäkringskassan, Skatteverket eller vad som gäller för utländska körkort i Sverige, säger Kristina af Klinteberg och fortsätter:

– Samtidigt handlar det om att informera om vår kultur och våra värderingar som skiljer sig åt från många andra länder. Vi måste övertyga dem varför de ska flytta hit, vad man får för den höga skatten som vi betalar här, till exempel.

Kristina af Klinteberg visar runt i det gamla kors­virkes­huset från 1820-talet; upp på andra våningsplan där projektkoordinator Lisa Andersson sitter och jobbar och till slut slår vi oss ner vid några färg- och formgranna fåtöljer, tillverkade i Åhus på det familjeägda företaget Blå Station. Bredvid står en lampa från Green Furniture från Malmö. Det är lokalt som gäller.
"Vår ambition är att bli mer serviceminded och förbättra vår attityd och vårt bemötande gentemot näringslivet."
– I konferensrummet har vi ett bord tillverkat av nano-material som är väldigt lätt att torka av, säger hon och gör förstås kopplingen till nanoforskningen på Lunds universitet.

För International Citizen Hub handlar också om att integrera de nya invånarna i det svenska samhället och se till att de träffar svenskar och lär sig det nya. Till exempel arrangerade man nyligen en glögg­afton. Även om vissa kommer hit på kortare uppdrag så är förhoppningen att de ska stanna och även ta med ­familjen, vilket också betyder att frågor kring barnomsorg måste lösas. Försök har gjorts med liknande verksamheter i både Stockholm och Göteborg, utan någon större framgång.

Stort engagemang


– Även om det enbart är Lunds kommun som står bakom International Citizen Hub så finns det också ett stort engagemang från både Lunds universitet och ­regionen som bidrar, säger Kristina af Klinteberg.

Näringslivet i Lund går som tåget och daglönesumman ligger högre än i riket och de övriga skånska städerna. Kristina af Klinteberg nämner Ideon Science Park som en av norra Europas främsta mötesplatser för visionärer, entreprenörer och riskkapitalister. Företagen i Lund är många och omfattar såväl större internationella bolag – som till exempel Alfa Laval, Tetra Pak och Sony Mobile – som mindre verksamheter. Men sett till antalet anställda hamnar ändå den offentliga näringen högst upp på listan med kommunen först, sen landstinget och på en tredje plats Lunds universitet. Detta faktum är också förklaringen till att Lund inte klättrar högre upp på Svenskt Näringslivs ranking än den 72:a plats som man har i dag.

– Det beror helt på hur man mäter. Just när det ­gäller Svenskt Näringslivs ranking så förlorar vi på att vi har så stor offentlig sektor. Men på många andra rankingar hamnar vi högre upp. Men vår målsättning är ändå att vara bland de 50 på den här rankinglistan och vår ambition är att bli mer serviceminded och förbättra vår attityd och vårt bemötande gentemot närings­livet. Men som sagt, näringslivet mår bra i Lund.

Lediga lokaler i Lund


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Öresund: Viktigt att möta produktion av kontor mot efterfrågan Öresund: Viktigt att möta produktion av kontor mot efterfrågan "Lund är en betydande kompetensförsörjare" "Lund är en betydande kompetensförsörjare" Avvaktande lokalhyresmarknad i Öresundsregionen Avvaktande lokalhyresmarknad i Öresundsregionen Brunnshög är Lunds nya stadsdel Brunnshög är Lunds nya stadsdel Stort intresse för gröna lokaler i Öresund Stort intresse för gröna lokaler i Öresund Snart rullar spårvagnarna i Lund Snart rullar spårvagnarna i Lund