Nya stadsbyggnadschefen om Sundbybergs framtid

Den första juni förra året utsågs hon till projektansvarig för nedgrävningen av järnvägen i centrala Sundbyberg. Den tjänsten lämnade hon i februari då hon blev ny stadsbyggnads- och etableringschef med ansvar för näringslivs- och destinationsfrågor. – Många av dessa frågor hänger samman, förklarar Catherina Fored det tvära kastet.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-11-18 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Tvära kast. Catherina Fored blev i juni förra året utsedd till projektansvarig för nedgrävningen av järnvägen i centrala Sundbyberg. I februari blev hon kommunens nya stadsbyggnads- och etableringschef.
Bild: Henrik Ekberg


Catherina Fored är i grunden arkitekt och var vd för Sveriges Arkitekter innan hon kom till Sundbyberg förra året.

Även om hon lämnade över projektansvaret i februari till Torbjörn Einarsson, så finns hon med i det stora stadsutvecklingsprojektet. Just nu håller en första strukturskiss på att tas fram över området där järnvägen ska grävas ner. Allt som kommer in från invånare, organisationer och näringsidkare ska sammanställas. I slutet av året beräknas den första skissen vara framtagen. Nedgrävningen av järnvägen mellan Marabouparken och Solnagränsen kommer betyda att den barriär som i dag klyver centrum i två delar försvinner. Planen är att själva nedgrävningen ska pågå mellan 2019 och 2025.

– Vi jobbar nära Trafikkontoret som ska gräva ner järnvägen. Många frågor som kommer in till kommunen handlar om hur det blir under byggnationen. Och det är klart att det kommer att bli störningar. Det är viktigt att informera om allt hela vägen, säger hon.

Vi sitter i ett konferensrum i entréplanet i Sundbybergs stadshus. Det är eftermiddag, men Catherina ­Fored har ännu inte hunnit upp till sitt kontor på våningen ovanför. Det händer alltså mycket i landets till ytan minsta stad. På Svenskt Näringslivs senaste ranking klättrar Sundbyberg fem placeringar vilket betyder att man nu ligger på plats tolv.

– Det är förstås glädjande, men vi behöver ändå få mer fokus på näringslivsfrågorna. Till exempel behöver näringslivet involveras mer i detaljplanefrågorna, säger Catherina Fored.

Arbeta med skolorna


Näringslivschef Sharif Pakzad tycker att man bör ­arbeta mer med skolorna.

– Vi har blivit betydligt bättre på service till företag och har gått fram när det gäller allmänhetens och medias attityd till företagandet, men vi behöver bli bättre på att få förståelse för entreprenörskap i skolor, säger han.

Sundbyberg klättrar även på rankingen i Nöjd-Kund-Index efter företagarnas samlade bedömning av stadens servicegrad. Efter att ha legat på plats 28 placerar man sig nu på 15:e plats bland regionens 51 kommuner.

Snabbaste befolkningstillväxten


Sundbyberg växer så det knakar och staden står för den snabbaste befolkningstillväxten i landet i förhållande till folkmängden. Under det första halvåret 2015 växte kommunen med 1 104 personer, därmed passerade man 45 000 invånare. En siffra som kommer att stiga betydligt när den nya stadsdelen Stora Ursvik står helt klar. Totalt kommer 15 000 personer att bo i stadsdelen.

– Vi behöver bygga fler bostäder, men även bland annat möjliggöra för kontor, handel och annan service. Man måste ha mixen, Sundbyberg ska vara en blandstad som lever 24 timmar. Det får inte spreta för mycket, vi behöver koncentration och densitet, säger Catherina Fored.

Catherina Fored ansvarar även för kommunens destinationsenhet.

– Vi har inte tidigare så tydligt haft destination på dagordningen i Sundbyberg men nu är situationen en annan och vi behöver lyfta fram och ta fram en strategi för att bland annat attrahera flera. Marabouparken lockar många i dag och är en given destination. Men det går alltid att utveckla mera. I Sundbyberg är vi stolta över att ha en stadskärna som vi är ganska unika om att ha, Solna har till exempel ingen. Vi behöver lyfta fram de kvaliteter vi redan har och inte vara rädda för att lyfta in nytt samt att förstärka.

Fakta: Sundbyberg


Läge & kommunikationer


I Sundbyberg bor det drygt 40 000 personer. Det är inte bara Sveriges minsta kommun utan också den mest folktäta. Närheten och tillgängligheten till Stockholm är en av Sundbybergs stora fördelar.

Det finns två tunnelbanelinjer, pendeltåg, fjärrtåg, ett antal busslinjer och omedelbar närhet till Bromma flygplats. Dessutom kommer Tvärbanan att gå genom Sundbyberg när den förlängs. Sammantaget gör det Sundbyberg till en av landets kommunikationstätaste kommuner.

Bebyggelse & fastighetsägare


Bebyggelsen i Sundbyberg består till stor del av flervåningshus. Till en början hade Sundbyberg en industriell prägel. I dag har dock karaktären skiftat och de många tjänsteföretagen dominerar.

Bland de största aktörerna på Sundbybergs fastighetsmarknad återfinns Förvaltaren, Diligentia, Skanska, Vasakronan, Jernhusen och Fabege.



Sök lediga lokaler i Sundbyberg!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft "Gränserna mot Stockholm suddas ut mer och mer" "Gränserna mot Stockholm suddas ut mer och mer" Mest efterfrågan på moderna och effektiva fastigheter i centrala Stockholm Mest efterfrågan på moderna och effektiva fastigheter i centrala Stockholm Solna och Sundbyberg - stabila näringslivskommuner Solna och Sundbyberg - stabila näringslivskommuner Högsta standard och service i Solna strand Högsta standard och service i Solna strand "Stockholm ska vara en stad för alla" "Stockholm ska vara en stad för alla"