Landskrona har vind i seglen

Efter snart ett år som näringslivschef i Landskrona konstaterar Anna Classon att jobbet är minst så spännande som hon trodde det skulle vara. Och att näringslivet går från klarhet till klarhet. <br /> <br /> – Vi har ett fantastiskt geografiskt läge och det byggs många bostäder, vilket är perfekta förutsättningar, säger hon.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-05-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Hela regionen har blommat upp sedan Öresundsbron byggdes.
Bild: Henrik Ekberg


Efter flera år utan näringslivschef tillträdde i ­november Anna Classon tjänsten som tillväxt- och näringslivschef. Anna Classon har en bakgrund som vd på MPG Miljöprodukter och dessför­innan även som marknadsföringsansvarig på Semcon. Vi sitter i hennes kontor i Stadshuset på Drottning­gatan i centrala Landskrona. Hon berättar att hotell- och konferensprojektet på Jönsaplan, strax nedanför stadshuset, kommer att betyda mycket för såväl stadsmiljön vid Nyhamn som för näringslivet i form av ökade konferensmöjligheter och chans att erbjuda fyrstjärnigt hotell till sin personal och företagets gäster. Och de planerade bostäderna vid Jönsaplan är förstås ett positivt tillskott.
Artikelbild

Anna Classon.
Bild: Henrik Ekberg


Attrahera till inflyttning


– Just att det byggs så många bostäder i Landskrona var en bidragande orsak till att jag lockades av jobbet. Det ger staden möjlighet att attrahera till inflyttning och etableringar, säger hon och räknar upp ytterligare några platser där det ska byggas.

– Vi har de redan klara bostäderna vid Nyhamn och utvecklingen av den nya stadsdelen Norra Borstahusen i nordvästra Landskrona. Och lite norr om centrum har vi Västerpark där bland annat ett tolvvånings bostadshus just nu håller på att byggas.

Sedan Öresundsbron byggdes har hela regionen blommat upp, vilket givetvis också innefattar Landskrona. Under förra året startades 239 nya företag i Landskrona, vilket är 24 procent fler än 2013. På Svenskt Näringslivs ranking har Landskrona klättrat 15 placeringar och ligger nu på plats 130.

– Vi har blivit bättre på att handlägga ärenden och över huvud taget på att ge service till företag. Vad gäller nyföretagandet så har satsningen på Ung Företagsamhet och företagshuset Link, som bland annat rymmer Nyföretagarcentrum, Uppstart Landskrona och inkubatorn Think, betytt mycket.

100 nya tjänster


Trots varvskrisen så lever den gamla traditionella ­näringen kvar i Landskrona genom bland annat Oresund Heavy Industries, som också lockar många företag med koppling till varvsindustrin till sig. Nyligen blev det också klart att Assa Abloy Entrance Systems flyttar en del av sin verksamhet från Malmö till huvudkontoret i Landskrona, vilket betyder 100 nya tjänster i staden. Assa Abloy Entrance Systems arbetar med entré­automatik, som till exempel automatiska dörrar och portar till garage eller industri och efter flytten kommer det sitta 300 anställda i företagets lokaler i Landskrona.

– Swep, som sysslar med värmeöverföring, är ett annat företag som expanderar. Och vindkraftsbolaget EWP Enercon flyttar till hösten från Malmö till Landskrona och tar med sig sina 200 anställda. Vi har många företag inom lager och logistik och där blir e-handelsföretagen allt fler. DSV:s etablering i Landskrona är också något som är betydelsefullt, säger Anna Classon.

Vilka utmaningar står ni inför?
"Bra utbud och bra skolor är en viktig del"
– Bra utbud och bra skolor är en viktig del för att locka företag till sig, precis som bostäder. Och intresset kring Internationella engelska skolans planer på etablering i Norra Borstahusen är stort. Annars är nog utmaningen att jobba på Landskronas image. Landskrona har ett oförtjänt dåligt rykte som hänger kvar sen varvskrisen och de socioekonomiska problem som vi haft. En annan utmaning är att utveckla centrum till en levande stadskärna med fler kaféer, restauranger och butiker. Det behövs mer att göra här på kvällarna. Vi behöver även attrahera fler kunskapsintensiva näringar.

White Guide


Anna Classon är i grunden göteborgare, men har bott i Landskrona sedan 1997. Och dialekten avslöjar att hon har anammat sin nya hemstad, även om västkustdialekten fortfarande dominerar.

– Jag tycker så mycket om den här staden och förutsättningarna för ett gott näringsliv är så stora. Vi har en djuphamn, en stor tillverkningsindustri, mark att bygga på och ett oslagbart logistikläge. Dessutom är staden speciell på många sätt. Förutom trådbussarna som trafikerar stationen och centrum så har vi även imageskapande näringar i form av bland annat tre ölbryggerier, ett whiskeybryggeri och tre restauranger som är med i White Guide.

Sök lediga lokaler i Landskrona!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Överutbud på kontorslokaler i Öresundsregionen Överutbud på kontorslokaler i Öresundsregionen Avvaktande lokalhyresmarknad i Öresundsregionen Avvaktande lokalhyresmarknad i Öresundsregionen God efterfrågan på lokaler i Öresund God efterfrågan på lokaler i Öresund "Ökad efterfrågan på lokaler" "Ökad efterfrågan på lokaler" Här är programmet för Fastighetsmarknadsdagen i Öresund Här är programmet för Fastighetsmarknadsdagen i Öresund Det ljusnar för cityhandeln i Öresund Det ljusnar för cityhandeln i Öresund