Var tredje svensk ser ny teknik som ett hot mot jobben

Var tredje svensk, 34 procent, ser ny teknik i arbetslivet som ett hot mot jobben. Samtidigt är den överväldigande majoriteten positiva till ny teknik och hela åtta av tio, 79 procent, anser att den är till hjälp för människor i jobbet. Det visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life.

Skriven av Redaktionen 2018-06-13 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

– Det stämmer att arbetsmarknaden är i stark förändring. Vi tror inte att jobben blir färre, däremot kommer innehållet i jobbet att förändras och kompetenserna måste hänga med. Arbetsgivare måste hjälpa sina anställda att utveckla sina kompetenser och hålla sig anställningsbara på framtidens arbetsmarknad. För att samhället ska utvecklas åt rätt håll måste gapet minska mellan de som hänger med och de som halkar efter, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group Sverige.

Åtta av tio, 79 procent, anser att ny teknik i arbetslivet är till hjälp för människor i jobbet och mer än hälften, 53 procent, ser den som avgörande för att deras arbetsgivare ska vara fortsatt konkurrenskraftig. Samtidigt ser en tredjedel av svenskarna, 34 procent, den nya tekniken som ett hot mot jobb utförda av människor.

Undersökningen visar även att ålder och utbildningsnivå har en avgörande betydelse för hur man ställer sig till ny teknik. Unga och de som har en universitets- eller högskoleutbildning är generellt sett betydligt mer positiva. Även chefer har generellt sett en mer teknikbejakande syn än anställda utan chefsbefattning.

– Människor som snabbt anpassar sig och tillgodogör sig nya kunskaper är en tillgång för företagen. När omvärlden förändras i allt snabbare takt blir förmågan att hela tiden lära sig nytt avgörande – både för individens anställningsbarhet och för företagens konkurrenskraft, säger Lars Forseth.

1 707 personer deltog i Manpower Groups arbetslivspanel.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration