Hållbart hemtrevligt hos Brunnberg & Forshed arkitektkontor

Brunnberg & Forshed arkitektkontor har sitt kontor i en gammal chokladfabrik vid Kungsholms strand sedan flera år. Här berättar de mer om sitt kontor som är nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor 2017.

Skriven av Anna-Karin Franzén 2017-11-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Robin Hayes


Se nomineringen till Sveriges Snyggaste Kontor för Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

För två år sedan var det dags att förändra lokalerna som både behövde förnyas och förändras. Mer plats behövdes för att inrymma de hundra personer som företaget vuxit till. Läget vid Karlbergskanalen var dock så uppskattat hos medarbetarna att en flytt inte var aktuell. Istället byggdes de befintliga lokalerna om. Verksamheten skulle fungera under tiden, det var bråttom och budgeten behövde hållas stram. Vd för BoF, Staffan Corp, berättar att återanvändning och smarta lösningar var nödvändigt.

– Det är väl det bästa exemplet på återbruk, att vi stannade här på Kungsholms strand. De här industrilokalerna har stora möjligheter och en fantastisk patina. Vi kunde bygga om utan att behöva göra helt nytt. Köket på plan 2 är till exempel kvar, det mest av golvet är inte utbytt utan har täckts av en ny matta och vi återanvände flera av de befintliga bordsunderredena för våra höj- och sänkbara bord, fast med nya skivor. Sen har våra gamla förvaringsmöbler i björk fått nytt liv och används i kombination med nya hyllor. De går också att flytta runt lättare när vi byter platser vid nya projekt. Hyllorna utformades och byggdes för övrigt om i samarbete med kriminalvården och deras snickeri, ett roligt och givande inslag i arbetet med våra ny-gamla lokaler. Vi gav möbler som vi redan hade nya sammanhang, exempelvis våra fina böjträstolar som hängt med länge. De placerades i mötesrum och böjträet fick också inspirera till de nya möblerna. Ett annat exempel är att vi behöll mattor och kompletterade med nya som har samma kulörställningar. Det handlade inte bara om pengar, utan speglar också vår ambition att hushålla med resurser.
Artikelbild

Åsa Karlsson, receptionist, Staffan Corp, Vd, Birgitta Gelhaar, arkitekt och delägare och Christina Bodin Danielsson, kontorsforskare.


Roterande arbetsgrupper

Medbestämmande var en viktig grundprincip när det nya kontoret skulle utformas. Staffan Corp berättar om processen som ledde till beslutet att inte sitta aktivitetsbaserat:

– Alla medarbetare som ville, genomförde en workshop där vi jobbade fram hur vi vill vara och ha det på jobbet, vilka aktiviteter vi gör och vad vi ville ta med och lämna kvar. Vi lekte med pictogram och färg och form för att fånga vad som överensstämmer bäst med oss. Ovanpå det gjorde vi en enkät som gav oss ytterligare underlag för vårt nya kontor. Här undersökte vi hur vi ser på oss själva och varumärket Brunnberg & Forshed. Ett resultat var att vi inte valde att arbeta i en s.k. situationsanpassad kontorslösning. Eftersom projekten löper över längre tider var uppfattningen att det blir opraktiskt att packa ihop ett kreativt arbete varje dag. Så vi utgick från relativt stora arbetsbord och teamplacering. Det betyder att man ändå flyttar runt i takt med uppdragen. Själv har jag suttit på tre olika platser under årets som gått. Tidigare satt jag på samma plats i sju år. Men flera har visat intresse för ABW och flex så inget är ristat i sten. Ett kontor ska förändras konstant i takt med de som använder det.

Vår filosofi återspeglar sig i utformningen

– Eftersom vi själva pratar mycket om social arkitektur och vad platsen gör med oss var det självklart att vi själva skapar ett härligt och attraktivt kontor för arbete, möten och samtal, fortsätter Staffan. Vår filosofi är att alla ska trivas och att vi ska samarbeta och hitta lösningar tillsammans. Och ha kul. Vi ville göra kontoret mysigt, inkluderande och varierat. Det är ett viktigt förhållningssätt i företaget över lag, att de som arbetar på kontoret får vara sig själva, det är okej att vara olika och ändå känna sig trygg och hemma. Just det där med olika, där valde vi t.ex. olika färger och utformning på lampor i cafét, en detalj som ändå adderar en känsla till helheten.

Varm känsla i inkluderande miljö

Känslan när man kommer in i lokalerna är varm och välkomnande. Ljussättning, kulörer och materialval, med tegelväggar, trä och putsade väggar, men också synliga installationer i taket, associerar både till hemmet och fabriken. Placeringen av ett bibliotek med sittplatser och projektbord längs med de stora fönsterna ger fler tillgång till ljuset och vattnet utanför. Hanna Dahlbäck, inredningsarkitekt på Brunnberg & Forshed Arkitektkontor berättar:

– För mej har mitt arbete i första hand inneburit att försöka skapa ett trivsamt kontor för oss som jobbar här. Det är alltid en förändringsprocess med allt vad det innebär för alla och vi gick från större yta till mindre och med fler arbetsplatser. Men det har gått bra som jag ser det. Den gröna färgen på ytterväggen har fått mycket beröm och jag fick en fin kommentar från en medarbetare för ett litet tag sedan om hur han tyckte att vi verkligen hade lyckats med att skapa ett trevligt kontor. Så kul att höra!

Nytt och gammalt, en variation med känsla och helhet

Förutom de möbler som återanvändes var nya inslag till exempel Patricia Urquiolas rottingfåtölj Crinoline från B&B Italia, medan en hel del var nytt, både vad gäller sittmöblerna och arbetsborden. Allt för att få ihop helheten.

– Vi ville inte att bordsskärmarna skulle minska kontakten mellan medarbetare och valde att montera de betydligt lägre än vanligt. De gör ändå sitt jobb som absorbenter. Matborden i caféet är egen design med klassiska bistrounderreden och "bordsdukar" av råkoppar. Sen är vi extra stolta över vår egendesignade sittbänk som vi har i receptionen, säger Staffan Corp.

En dag på jobbet för en arkitekt

Birgitta Gelhaar, delägare och arkitekt, tycker att kontoret fungerar bra. Hon tillbringar ungefär en tredjedel av arbetsdagen på sin arbetsplats, resten av tiden går åt möten och samtal. Birgitta beskriver en typisk dag:

– Jag kommer in kl. 7.30 för att gå igenom e-post och svarar på det som är akut. Därefter, när jag ännu är fräsch i huvudet, skissar jag på något som ligger kvar olöst från gårdagen; planlösning eller fasadgestaltning. Det kan även vara läge att sätta samman en budget när kontoret fortfarande är lugnt och stilla. Vid 9.30 är det liv och rörelse. Då har jag antingen ett internt möte där vi stämmer av projektfrågor eller ett externt möte med någon beställare eller annan disciplin som exempelvis brand eller landskap. Lunch 11.30. Ofta är jag på stadsbyggnadskontoret på eftermiddagen. Jag hinner tillbaka vid 15.00 för att gå runt och prata med alla i mina projekt, informera eller hjälpa till att lösa olika frågor. Det sker både vid projektborden och vid de obokningsbara konferensrum vi har, och det är tur att de finns. Dagen är oftast inte färdig före 18.00 då jag promenerar hem.

Fortsatt uppföljning

Trivseln verkar vara stor och caféet är fullt av liv både vid lunch och eftermiddagsfika. En avstämning hur det fungerar behöver ändå göras regelbundet. Kontorsforskare Christina Bodin Danielsson arbetar på Brunnberg & Forshed Arkitektkontor vid sidan av sin forskning. Hon har tagit fram en uppföljningsenkät där medarbetarna nu får möjlighet att säga vad de tycker när de arbetat ett tag i de nygamla lokalerna:

– Undersökningen är i form av en anonym och ganska omfattande enkät med många öppna frågor. Det resultatet kommer också att ligga till grund för fortsatta förändringar och det som inte blev gjort i förra svängen. Det ska bli spännande att se vad som kommer fram, säger Christina.

Första intrycket i receptionen

Åsa Karlsson sitter i receptionen och möter alla som kommer in genom dörren, och ofta är det positiva omdömen och kommentarer:

– Många tycker att vi har ett fantastiskt fint kontor. De nämner material och färgval, vårt mysiga kök och säger att det är lite härlig vardagsrumskänsla i receptionen. De säger spontant sånt som: Men wow, vad snyggt ni har det här! De väljer ofta att vänta i vår snygga rottingfåtölj och tar en bok eller tidning, eller i cafét. Det är både snyggt och trivsamt, lite som på ett hotell eller ett café på stan med gott kaffe och bra wi-fi.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration