Gemensamt ansvar med gröna avtal

Genom att teckna gröna hyresavtal kan hyresgästen och hyresvärden ta ett gemensamt miljöansvar. I somras lanserades Fastighetsägarnas gröna avtal, som har fått ett gott mottagande av marknaden.<br /> – Den senaste tiden har det tecknats ett avtal om dagen, säger Fastighetsägarnas miljöchef Yogesh Kumar.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-08-01 | Juridik

Dela på linkedIn

Artikelbild

Poolia var först ut med att teckna ett grönt hyresavtal enligt Fastighetsägarnas mall.
Bild: Poolia


Vissa bolag – som exempelvis Vasa­kronan – har i ett par års tid haft egna gröna hyresavtal, men i somras lanserade Fastighetsägarna ett branschgemensamt avtal, som nu kan användas av hela marknaden.

Allra först ut med att teckna ett grönt avtal enligt Fastighetsägarnas mall var Poolia, som hyr drygt 2 900 kvadratmeter av Diligentia på Kungsgatan 57 i Stockholm.

– Vi arbetar kontinuerligt med miljöfrågorna, de är väldigt viktiga för oss. Exempelvis hade vi redan ett kontrakt enligt Vasakronans egna gröna hyresavtal i Uppsala innan vi började med det här i Stockholm, berättar Monica Werneman, distriktschef för Poolias hyrverksamhet och ansvarig för bolagets certifieringsarbeten.

– I samband med att vi skrev hyresavtalet med Diligentia arbetade vi med att miljöcertifiera oss enligt ISO 14 000. Både vi och Diligentia tyckte då att det var läge att ta den gröna lokalfrågan till en högre nivå.

Gröna hyresavtal innefattar åtaganden från både hyres­värd och hyresgäst och syftet är att de ska leda till bland annat energibesparing, förbättrad avfallshantering och hållbara materialval. Avtalen inkluderar också aktiviteter inom information, samverkan och inomhusmiljö.

– För vår del innebar åtagandena egentligen inte så mycket. Energi­frågorna är väldigt viktiga och vi hade redan ett grönt elavtal. Vi sopsorterar naturligtvis och vi har inte mycket med kemikalier att göra. De enda kemikalierna vi arbetar med är bläck och toner till skrivarna och där har vi ett bra samarbete med leverantören som tar hand om restprodukterna.

Många av punkterna i det gröna hyresavtalet är obligatoriska, men parterna kan välja att göra frivilliga åtaganden inom ramarna för det gröna avtalet.

– Vi har ambitionen att snart utöka åtagandena när det gäller avfallshanteringen, ända ner i soprummet, genom ett grönt samarbete med dem som hämtar avfallet, säger Monica Werneman.

Fastighetsägarnas gröna avtal lanserades 1 juni i år.

– I början var det semestertider och ganska lugnt, men nu i höst har det tagit fart. De senaste veckorna har det i princip tecknats ett nytt grönt avtal per dag, säger Yogesh Kumar.

*********************
Lokalnytt.se är Sveriges ledande sajt för företag som söker nya lokaler, vare sig det är kontor, lager eller butikslokal. Varje vecka är flera tusen personer inne på sajten och söker efter sin nästa lokal och läser artiklar om den kommersiella hyresmarknaden. Besök även vårt G+ konto -> Kontor och lokaler Stockholm


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration